Kravské mlieko je dôležitým zdrojom vápnika a vitamínu D. Cieľom novej
štúdie bolo posúdiť, či rovnakú výživu poskytujú aj vegánske produkty.
Vitamín D pomáha regulovať množstvo vápnika a fosforu v tele, ktoré sú
potrebné pre zdravý vývoj kostí, zubov a svalov.
Predbežné zistenia novej štúdie boli prezentované v pondelok na výročnom
stretnutí Výživa 2023 Americkej spoločnosti pre výživu v Bostone a
zatiaľ ešte neboli recenzované. Podľa štúdie iba 12 percent
alternatívnych produktov kravského mlieka obsahovalo porovnateľné alebo
väčšie množstvo troch skúmaných živín: vápnika, vitamínu D a bielkovín.
Vedci vychádzali z nutričných informácií na etiketách pre 233
alternatívnych produktov rastlinného mlieka od 23 rôznych výrobcov. Pre
každý produkt použili program výpočtu živín na odhadnutie úplných
informácií.
Potom porovnali nutričný obsah rôznych produktov v rovnakej kategórii
medzi sebou (napríklad mandľové, ovsené a sójové mlieko) a s kravským
mliekom. V porovnaní s kravským mliekom malo iba 28 rastlinných
alternatív podobné alebo vyššie hodnoty vápnika, vitamínu D a bielkovín.
Štúdia tiež zistila, že 76 percent produktov na báze ovsa, 69 percent
sójových a 66 percent na báze mandlí bolo obohatených o vápnik aj
vitamín D.
"Naše zistenia poukazujú na potrebu zabezpečiť, aby si spotrebitelia
uvedomovali, že mnohé alternatívne produkty rastlinného mlieka na
dnešnom trhu nie sú nutrične ekvivalentné kravskému mlieku. Požiadavky
na označovanie výrobkov a stravovacie poradenstvo môžu byť užitočné pri
varovaní a vzdelávaní spotrebiteľov," povedala Abigail Johnsonová, riaditeľka Koordinačného centra pre výživu z Minnesotskej univerzity.
Britská Národná zdravotná služba (NHS) považuje kravské mlieko a mliečne
výrobky za najlepší zdroj bielkovín a vápnika. Za ich dobrú alternatívu
považuje aj nesladené výrobky zo sóje obohatené vápnikom.